Wat maakt een trampoline veilig voor kindergebruik?

Wat maakt een trampoline veilig voor kindergebruik?

Springen op een trampoline tijdens de lente en zomer is het leukste wat er is voor jonge kinderen. Maar je wilt natuurlijk wel op een zo veilig mogelijke manier springen en de kans op valpartijen, blessures of erger minimaliseren. In deze blog geven we je graag wat bruikbare tips die jij kunt gebruiken om jouw trampoline weer zo veilig mogelijk te maken, of waar je op moet letten bij het aankopen van een nieuwe trampoline.

Gebruik altijd een trampline met veiligheidsnet bij kinderen op jonge leeftijd

Voor kinderen van 3 jaar tot 10 jaar oud adviseren we jou om altijd een trampoline te gebruiken dat voorzien is van een valnet. Dit voorkomt dat je bij het misspringen van de trampoline valt. Bij onervaren springers en bij jonge kinderen kan het gebeuren dat je valt, botst of uit balans raakt. De hoogte van de springmat is tot soms wel 70 cm hoogte. Een val op de grond is dan het laatste wat je wilt. Kies bij de aanschaf van een nieuw springparadijs dus altijd voor een trampoline met net.

Waarom het maximaal belastbare gewicht zo belangrijk is

Wanneer je een trampoline koopt wordt er altijd aangegeven tot hoeveel kilo belasting de trampoline aankan. Twee termen die vaak gebruikt worden zijn het maximaal belastbare gewicht en het testgewicht. Het maximaal belastbare gewicht wordt vaak wettelijk bepaald. Bijvoorbeeld een maximaal belastbaar gewicht van 50 kg bij een trampoline van 244 cm diameter. De fabrikant kan dan ook nog een testgewicht aangeven van 75 kg. De fabrikant heeft met dit gewicht getest en vastgesteld dat dit gewicht gedragen kan worden. Overschrijdt dan ook niet het maximale testgewicht. Dit kan leiden tot schade aan het frame, de veren en de springmat.

Met een goede trampolinerand voorkom je pijnlijke situaties

Naast een goed valnet en het maximale testgewicht niet overschrijden biedt een goede trampolinerand ook voor een stukje extra veiligheid. Een trampolinerand bedekt de in -en uitrekkende veren en geeft overkapping aan de openruimtes. Het voorkomt direct contact tussen de huid en veren en zorgt ervoor dat je nooit tussen de springmat en het frame valt met je benen. Een goede trampolinerand is voldoende breed, minimaal 10 mm dik, is gevuld met koudschuim en heeft een goede bevestigingsmethode van klittenband of elastische koorden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*