Tips voor het plaatsen van stopcontacten

Waar plaats jij stopcontacten in een woning? Niet iedereen denkt hier goed over na voordat ze aan de slag gaan met alle kabels. Dit is waarom het wel belangrijk is om te doen: Je zult nog jaren eraan vast zitten. Bedenk daarom waar je jouw elektrische apparaten plaatst, maar ook waar je het meeste elektriciteit verbruikt. Op de website van Schneider Electric kun je een groot aanbod vinden van stopcontacten. Ben jij bezig met het plaatsen van stopcontacten in jouw woning? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet die handig kunnen zijn. 

7 Tips voor het plaatsen van stopcontacten

Tip 1: Zorg ervoor dat je voldoende stopcontacten rond het werkvlak van je keuken hebt. Dit komt goed van pas voor alle apparaten die je nodig hebt om eten voor te bereiden.

Tip 2: Het is ook handig om in de buurt van je eettafel een stopcontact te hebben. Handig voor als je een keer gaat fonduen.

Tip 3: In de slaapkamer moet je rekening houden met de grootte van je bed. Op basis van je bed positie kun je stopcontacten plaatsen. Ben jij een persoon die het fijn vindt om de inrichting met regelmaat te veranderen? Denk dan ook na over alternatieve plekken voor stopcontacten. 

Tip 4: Als je kleine kinderen hebt moet je er rekening mee houden dat ze later meer stopcontacten nodig hebben dan nu het geval is. Tijdens de bouwfase is het goedkoper om alvast wat extra aansluitingen te maken. Dat scheelt veel moeite en geld in de toekomst. 

Tip 5: Stopcontacten in de badkamer moeten op een veilige wijze geplaatst worden. Zo mag er in een straal van 0.6 meter en een hoogte van 2.25 meter van je douche en bad geen stopcontact zitten. Ook moeten metalen onderdelen in de badkamer verbonden zijn met de lokale aarding (aardingsklem) van een stopcontact. Door dit te doen in combinatie met de aardlekschakelaar heb je extra beveiliging tegen ongelukken in de badkamer met elektrocutie.

Tip 6: In de buurt van wasplaatsen moet je genoeg stroomkringen hebben. Op deze plekken worden vaak apparaten aangesloten met hoge elektrische vermogens. 

Tip 7: Vergeet niet om ook (waterbestendige) stopcontacten te plaatsen in de tuin en garage. Een buiten stopcontact is gemaakt om diverse weersomstandigheden aan te kunnen. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*