
Sport- en outdoor kleding is vaak anders dan de kleding die je overdag en naar je werk aan doet. Het is gemaakt van een ander materiaal, is vaak waterafstotend of bevat andere eigenschappen. Deze kleding kan je daarom niet gelijk behandelen als andere kleding en moet je anders wassen. In deze blog lees je hoe je dat doet.
Was het zo snel mogelijk
Om te voorkomen dat vieze luchtjes in jouw sport- en outdoor kleding blijven zitten, moet je het zo snel mogelijk wassen. Laat je ze in je sporttas zitten of gooi je ze op een berg die pas een paar dagen later wast, dan gaan de nare geurtjes aan het textiel hechten.
Inweken in azijn
Je moet er natuurlijk wel de tijd voor hebben, maar het is het beste voor sport- en outdoor kleding om het voor het wassen 15 tot 20 minuten te laten weken in koud water met een flinke scheut azijn. Dat haalt de grove stukken vuil van de kleding en verwijdert nare luchtjes. Bovendien tast dat het textiel niet aan.
Binnenstebuiten wassen
Wat wel hetzelfde is als bij gewone was, is dat je sport- en outdoor kleding het beste binnenstebuiten kunt wassen. Dat voorkomt wrijving en beschadiging op plekken waar je dat niet wilt. Zo beschermt het de kleuren en bedrukkingen van de kleding. Bovendien bevinden de meeste bacteriën en dode huidcellen zich aan de binnenkant van de kleding, omdat dat het meest in contact is met jouw huid.
Was op 30 graden
Wat voor alle wasgoed geldt, is dat je het zo koud mogelijk moet wassen. Door het te warm te wassen, kan de stof beschadigen en het kledingstuk gaan krimpen. Voor sport- en outdoor kleding geldt dat al helemaal, doordat dit vaak gemaakt is van delicate en innovatieve stoffen. Was het daarom altijd op 30 graden.
Het gebruik van wasmiddelen
Ook het gebruik van wasmiddelen heeft veel effect op hoe schoon en fris jouw sport- en outdoor kleding uit de wasmachine komt. Allereerst is het belangrijk om niet te veel wasmiddel te gebruiken. Het middel zal dan namelijk onvoldoende uitgespoeld worden en blijft achter in de kleding. Tijdens jouw volgende sportsessie zal het dode huidcellen vasthouden en zorgen voor nare geurtjes.
Gebruik daarnaast geen wasverzachter. Dat zal er namelijk voor zorgen dat zweet wordt vastgehouden en tast de stretch van elastisch textiel aan.
Veel outdoor kleding is waterdicht. Natuurlijk moet dat ook regelmatig gewassen worden, maar dat zorgt er wel voor dat de waterdichtheid verdwijnt. Het neemt dan water op in plaats van dat het er op blijft liggen. Je kunt het opnieuw waterdicht maken met een spray of wasmiddel dat speciaal daarvoor ontwikkeld is.
Outdoor programma
Als laatste zijn tegenwoordig veel wasmachines voorzien van een outdoor-programma. Onder andere veel Miele wasmachines zijn daarvan voorzien. Het programma is speciaal ontwikkelt voor het wassen van outdoor kleding. Het draait op 40°C of lager en kan gebruikt worden voor outdoor kleding met membranen, zoals Gore-Tex en SYMPATEX. Het is belangrijk om bij dit programma ritssluitingen en klittenband dicht te doen en geen wasverzachter te gebruiken. Wil je een wasmachine kopen en was jij vaak sport- en outdoor kleding? Dan is het handig om erop te letten dat het dit programma bevat.
Laat een reactie achter