Raambekleding die jouw woning nóg duurzamer kan maken

Duurzaam hoeft niet duur te zijn. Je kunt zelfs geld besparen als je slim omgaat met duurzame producten in huis. Denk aan energiezuinige LED verlichting, of sensoren die kunnen waarnemen of er iemand in de ruimte aanwezig is. Als er niemand in de kamer is, dan zal licht of verwarming ook niet nodig zijn. Ook raambekleding kan een rol spelen bij het verduurzamen van de woning. Hoe dat werkt leggen we op deze pagina uit.

De juiste temperatuur het hele jaar door

In de zomer wil je de woning verkoelen, in de winter juist verwarmen. In beide gevallen is daar energie voor nodig. Om de kamer koeler te maken heb je bijvoorbeeld een airconditioner nodig. Die voert warme lucht af en genereert koude lucht. Daar zijn verschillende systemen voor mogelijk, een optimale isolatie van de ruimte is altijd van belang. Want buiten is het warm, binnen koud. Als er een deur open staat, dan ontsnapt de gekoelde lucht. Dus isolatie is van belang. Naast muren en ramen kan raambekleding hier ook een rol in spelen.

In de winter is precies het tegenovergestelde van toepassing. De kamer moet warmer gestookt worden dan de buitentemperatuur. Door de wanden en ramen te isoleren kan opgewekte warmte beter behouden blijven, wat de energiekosten kan drukken. Als de ramen niet optimaal geïsoleerd zijn kan raambekleding zeker verschil maken. Maar je zult niet de hele dag de gordijnen gesloten willen houden, dan is het handig als je de raambekleding op commando kunt openen en sluiten.

Isolerende raambekleding

Om opwarming in huis te voorkomen is raamdecoratie met een lichte kleur de beste keuze. Daarbij gaat het vooral om de kleur aan de buitenzijde, er zijn gordijnstoffen die aan weerszijden een andere kleur hebben. Wit reflecteert licht, dus zonnestralen worden weerkaatst op een wit materiaal. Er kan minder zon in de woning komen waardoor de opwarming langzamer zal verlopen. Verduisterende raambekleding is dan de beste keuze, het is dan wel mogelijk dat de verlichting op een vroeger tijdstip ingeschakeld moet worden. En dit kost energie. Het is dus geen kwestie van zwart of wit, wel of niet, je kunt de meeste winst behalen door op het juiste moment voor de beste optie te kiezen.

In de winter maakt de kleur niet zoveel uit, raamdecoratie kan wel een rol spelen bij woningisolatie in de koude maanden. Daarbij zullen schuifgordijnen met een dubbele plooi minder isolatie bieden omdat er veel open ruimte is. Rolgordijnen die op het kozijn liggen isoleren beter, zeker bij materialen die een hoge dichtheid bezitten. Plisségordijnen mogen ook zeker genoemd worden, de dubbele ‘duette’ uitvoering is namelijk voorzien van ‘luchtkamers’ die van nature een isolerende werking hebben. Zo houd je hitte beter buiten, en warmte in huis juist beter binnen. Dit merk je zelfs bij half doorzichtige materialen.

Automatisch duisternis bij licht

We zijn gewend om de gordijnen te sluiten zodra het donker wordt. Dit is voornamelijk vanwege de privacy. Maar bij zonlicht kun je gordijnen ook als zonwering gebruiken. Door een elektrisch rolgordijn met een lichtsensor te installeren zal de ruimte direct koeler blijven tijdens een hittegolf. Dit werkt met name op slaapkamers erg goed. Een rolgordijn is geen vervanging van een airco, maar alle beetjes helpen. Nu we het toch hebben over airconditioning; de kou die een airco genereert kun je beter buitensluiten met gordijnen die zich dicht op de vensters bevinden, en van een materiaal gemaakt zijn met een hoge dichtheid.

Automatische raamdecoratie zoals PoweredBlinds koop je in eerste instantie voor het comfort, het gebruiksgemak en voor het strakke design. Dat je hiermee een ruimte beter kunt isoleren is dan mooi meegenomen. Zie het dus niet als een vervanging van woningisolatie, maar als een aanvullende methode naast andere voorzieningen die je kunt treffen.

Tijd als duurzaamheid

We hebben ons vooralsnog beperkt tot energieverbruik. Voor de duidelijkheid; elektrische raamdecoratie verbruikt relatief weinig stroom, veel minder dan je voor gas stoken moet betalen. Dan is er nog de gebruiksduur van hoogwaardige producten. Als je nu voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten, dan zul je snel weer een nieuw dubbeltje moeten neertellen. Dit is bij kwalitatief goede producten niet het geval. Een langere levensduur is namelijk ook duurzaamheid, en daarnaast ook beter voor het milieu. Minder afval, minder energieverbruik, minder schade door handmatig gebruik van raamdecoratie. Want een geautomatiseerde oplossing heeft als bijkomend voordeel dat er niemand met (vieze) handen aan het materiaal hoeft te trekken. Ook het mechanisme werkt beter dan zelf aan onhandige koordjes trekken. Een langere levensduur is daarom zeker ook duurzaam, en juist niet duur. Je zult op voorhand wel wat extra moeten besteden, maar dit verschil kun je dubbel en dwars terugverdienen. Dat je ook nog kunt genieten van meer comfort is dan mooi meegenomen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*