Moet elk raam eigenlijk wel raambekleding krijgen?

Wel of geen gordijnen? Je hebt zo’n mooie, grote ramen dan wil je toch genieten van het uitzicht? Maar in de avond wordt jouw huiskamer meer een levende etalage. Ga je dan toch maar overal raambekleding ophangen of ga je per venster bedenken wat het beste is? We helpen je met het maken van alle afwegingen en geven je tips om nog meer van gordijnen te genieten.

Waar is raambekleding voor?

Het is zo vanzelfsprekend om raambekleding op te hangen dat het haast ‘raar’ is om het niet te doen. Wat is eigenlijk het doel van een lap stof voor het raam?

  • Controle over de lichtinval
  • Meer privacy in huis
  • Geluidsdemping in holle ruimten
  • Decoratief element in de kamer

Dit zijn de voornaamste redenen, per huishouden en zelfs per ruimte kan het lijstje verder uitgebreid worden.

Raambekleding of zonwering?

Het voornaamste verschil tussen raambekleding en zonwering is de installatie. Bij raambekleding wordt het materiaal binnen voor het venster bevestigd, bij zonwering aan de buitenzijde. Dit kan een rolluik zijn met als doel binnen de zon te weren of een luifel die voor het hele terras verkoeling kan zorgen. Je bent niet verplicht een keuze te maken, beide opties hebben unieke voordelen en gaan goed samen. Wat betreft het decoratieve aspect heeft raambekleding toch wel een streepje voor.

Houd rekening met het interieur

Net zoals de plaatsing van het bankstel in veel huizen wordt bepaald door de plek waar de televisie staat, speelt raambekleding wellicht een grotere rol dan je denkt. Als je namelijk de bank voor het raam zet dan kun je niet meer bij het gordijn of de koordjes om de raambekleding te bedienen. Dit probleem kun je heel eenvoudig oplossen door er een elektrisch systeem van te maken. Bij raamdecoratie voor thuis zijn er veel opties maar er is eigenlijk maar één optie voor een elektrisch systeem dat voor bijna alle gordijnen te gebruiken is. Somfy is hét merk voor automatisering van raambekleding.

Warm of koel op ieder moment van de dag

Afhankelijk van de positie ten opzichte van de zon en het type raambekleding kun je de ruimte binnen langer warm houden in de winter en langer koel in de zomer. Zo zijn plissegordijnen uitstekend geschikt als extra isolatie vanwege de luchtkamers die in dit type gordijn aanwezig zijn. Je kunt sensoren koppelen die op basis van licht of temperatuur de raambekleding openen of sluiten. Dan hoef je er niet altijd zelf bij te zijn.

Slimmer wonen

Op Somfy.be vind je naast motoren voor raambekleding ook diverse toepassingen om van een normaal huis een smart home te maken. Daarbij valt op hoe goed deze producten elkaar aanvullen. We hebben al de sensoren genoemd maar er is meer mogelijk. Zo kun je een alarmsysteem plaatsen die bij alarming automatisch de gordijnen in huis opent. Zo is er in iedere kamer zicht voor hulpverleners die buiten staan. Als je graag een gordijntje op zolder hangt maar dit vanwege de hoogte niet praktisch is, dan kan een systeem op afstandsbediening ideaal zijn. Je hoeft dus niet voor ieder raam gordijnen te hangen maar dankzij technologie kun je er wel veel meer slimme toepassingen voor bedenken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*