Keerwand in de tuin

Natural stone landscaping in front of a house

Met een keerwand kun je hoogteverschillen in je tuin creëren of juist onder controle krijgen. In dit artikel hebben we de belangrijkste informatie over keerwanden voor je op een rijtje gezet.

Keerwand

Keerwanden bestaan uit betonnen blokken waarmee je hoogteverschillen in je tuin kunt afzetten. De grote betonnen elementen zijn erg stevig om grond en ook water tegen te houden. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om een verhoogd terras te maken, maar ook als waterkering in tuinen die aan het water liggen. En heb je een schuin aflopende voortuin of achtertuin? Dan kun je ze gebruiken om de grond horizontaal te maken zodat deze veel praktischer in gebruik wordt.

Vergunning

Voor sommige keerwanden kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen. Dus als je van plan bent een keerwand in je tuin te gaan maken, informeer dan eerst bij je gemeente of er een vergunning voor nodig is. Het zou natuurlijk erg jammer zijn als je hier pas achter komt als al het werk al klaar is.

Zelf een keerwand maken

Voor kleine hoogteverschillen is het goed te doen om zelf een keerwand te maken. Naast betonnen elementen kun je ook gebruik maken van hardhout, daar is wat makkelijker mee te werken en het gaat ook erg lang mee. De betonnen blokken die je voor een keerwand gebruikt zijn namelijk groot en zwaar, dus ze zijn lastig zelf te verplaatsen. Voor grotere hoogteverschillen wordt het al snel veel werk, dus dan is het in de meeste gevallen verstandiger om het door een professional te laten doen.

Tips bij het maken van een keerwand

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst goed uit te meten waar de keerwand moet komen en uit te zetten met touw. Zorg er daarna bij het plaatsen van de keerwand voor dat deze in een rechte lijn komt te staan en waterpas is.

Omdat een keerwand zowel grond als water tegenhoudt, is het ook van belang om te zorgen voor een goede waterafvoer. Je wilt natuurlijk niet dat al het water achter de keerwand blijft staan en voor problemen gaat zorgen.

Tenslotte is het van belang om te zorgen dat de keerwand op een stevige ondergrond komt te staan, zodat deze later niet gaat verzakken. Je kunt dit het beste doen door de keerwand in te graven in een sleuf die je voorziet van een kleine laag stabilisé.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*