Is hout stoken verboden?

Een houthaard is een geliefd product en heeft veel voordelen, maar je hoort waarschijnlijk steeds vaker dat je zo’n haard eigenlijk niet meer mag stoken. Dat gerucht willen we bij Interieurfans graag de wereld uit helpen: je mag wel degelijk een houthaard branden. Maar omdat de uitstoot van schadelijke stoffen bij het branden van hout best hoog ligt, is in 2019 het Convenant Groen stoken ondertekend door de NHK (Nederlandse Haarden- en Kachelbranche). Met dit convenant wil de NHK de uitstoot van open haarden en houtkachels voor 2030 halveren. Daarom worden de eisen die we aan houtkachels stellen steeds strenger. Ontdek in dit blog wat die eisen precies zijn.

Welke regels gelden er voor houtkachels?

Sinds 2022 wordt in Europa de EcoDesign-wetgeving strikt nageleefd om het doel van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche te ondersteunen. Deze wetgeving vereist dat alle kachels die na 1 januari 2021 zijn vervaardigd, voorzien moeten zijn van een EcoDesign-keurmerk. Een houtkachel met dit keurmerk moet een rendement van minimaal 75% hebben en mag maximaal veertig milligram per kubieke meter aan schadelijke uitstoot produceren.

Hoe kun je hout op een verantwoorde manier stoken?

Om je houtkachel op een verantwoorde manier te stoken, is het aanbevolen om de Zwitserse methode te gebruiken. Deze methode hanteer je als volgt:

  • Plaats je houtblokken kruislings boven op elkaar, met de dikke blokken onderaan en de dunne bovenaan;
  • Leg bovenop het hout enkele kleine aanmaakhoutjes en één of twee aanmaakblokjes;
  • Steek de aanmaakhoutjes en -blokjes aan.

Hierdoor zal het hout van boven naar beneden branden. Zo ontstaat er een volledige verbranding. Zorg er echter voor dat je brandhout van goede kwaliteit gebruikt, met een vochtgehalte tussen de 15% en 20%. Doe je dit niet, dan blijft het rendement laag en ontstaat er onnodige vervuiling.

Waar schaf je een buitenhaard met het EcoDesign-keurmerk aan?Als je op zoek bent naar een buitenhaard met het EcoDesign-keurmerk, ben je aan het juiste adres in de webshop van Kachels- en Haardenwinkel. Bij deze specialist vind je hoogwaardige tuinhaarden en kachelaccessoires. Twijfel jij welke buitenhaard het beste bij jouw tuin past? Breng dan een bezoek aan de showroom in Benningbroek en raadpleeg de deskundige medewerkers voor advies. Bij Kachels- en Haardenwinkel vind je de beste kachels en haarden!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*