Hydrokorrels, zo gebruik je het:

Wat zijn hydrokorrels precies?

Het betekent dat je gebakken kleiballen hebt die een water kunnen opnemen en die uitzetten als ze het water opzuigen. Het water dat in de kleiballen wordt opgezogen, kan worden gebruikt om planten water te geven. In tegenstelling tot aarde zijn hydrokorrels slechts een verzameling kleiballen en bevatten het geen voedingsstoffen. Overige 

voedingsstoffen die je planten nodig hebben, moet je aan het water toevoegen.

Waarom zijn hydrokorrels nuttig voor het kweken van je planten?

– Het is gemakkelijker om je planten goed water te geven

– De risico’s op het krijgen van ongedierte worden verminderd

– Je kunt je planten gemakkelijk “inchecken”

– Het is gemakkelijker om je planten goed water te geven

Gebruik van de hydrokorrels

Ze worden veel gebruikt als groeimedium in het hydrocultuur systeem vanwege hun neutrale pH en uitstekende werking. Deze korrel biedt veel voordelen ten opzichte van bodem. Dit schone en geurvrije medium is herbruikbaar en zorgt voor een uitstekende beluchting. Het wordt ook gemengd om planten in pot cultuur te laten groeien. Het wordt overal gebruikt waar extra afwatering nodig is. Ook wordt het gebruikt in afwateringslagen in bloempotten, daktuinen, voor bomen in een stedelijke omgeving en sportvelden. Het zeer poreuze spul wordt ook gebruikt voor de teelt in de professionele tuinbouw en de opkweek van sierplanten. De plantenmanden en containertuinen zijn gevuld met hydrokorrels om de wortels van planten te ondersteunen.

Toepassing

Gebruik hydrokorrels als zaad starter: je kunt het zaad bedekken met een paar geplette korrels in kleine netpotten. Het verpletteren verhoogt de verzadiging. Zet de vernevelaars om de 2-3 uur gedurende 4-10 seconden water om de ontkieming op gang te brengen. Het is belangrijk om de korrels vochtig te houden, maar laat ze niet uitdrogen.

Hoe worden hydrokorrels gebruikt?

Hydrokorrels worden gebruikt in een breed scala aan tuinier methoden, met iets andere methoden die worden toegepast tussen hydrocultuur / aquaponic en grond tuinieren. In beide gevallen moeten de kleikorrels vóór het eerste gebruik grondig worden afgespoeld om stof te verwijderen.

Hydro landbouw

Hydrokorrels zijn uitstekend te gebruiken met Hollandse emmers, diepwatercultuur-, druppel- en eb- en vloedsystemen. Bij gebruik voor elke vorm van landbouw op waterbasis, moeten hydrokorrels 6 tot 24 uur worden geweekt. Hierdoor kan het water naar binnen trekken en ingesloten lucht naar buiten duwen. Als de hydrokorrels niet goed doordrenkt zijn, zullen ze gaan drijven en mogelijk vitale systemen verstoppen.

Bodemlandbouw

Je kunt hydrokorrels fijn maken om een ​​hoger verzadigingsniveau te creëren en een goed startmedium voor zaden te creëren. Je kunt de zaden ook in netpotten doen en ze bedekken met een paar voorgeweekte kleikorrels. Sproei de hydrokorrels met de hand of gebruik een vernevelaar met een burst-instelling van 4 tot 10 seconden om de 2 tot 3 uur voor een gemakkelijke ontkieming. Gebruik hydroton niet in grote potten, tenzij het een speciale waterbron heeft om het risico op algen of uitdroging te verminderen. Ze kunnen worden gebruikt in combinatie met aarde in buitenomgevingen, maar kunnen het plantenleven alleen in een bodem tuinomgeving niet ondersteunen. Een goede verhouding is 30% hydrokorrels. Een laag van 2,5 cm op de bodem van containers helpt verder bij de afvoer.

Algemene tips

Zorg ervoor dat je de hydrokorrels tussen gebruik grondig uitspoelt. Doordrenk ze en steriliseer met wat peroxide of isopropylalcohol om het risico op kruisbesmetting te voorkomen. Zorg er ook voor dat je de kiezelstenen controleert op witachtige resten. Dit is een teken dat het is ontstaan ​​door frequente opname van voedingsstoffen. Als dit gebeurt, moet je zowel de plant als de kiezelstenen in een pH-aangepaste vloeistof spoelen om de juiste balans te herstellen.

Zijn er speciale meststoffen voor gebruik met hydrokorrels?

Hydrokorrels werken met je reguliere meststoffen in zowel hydrocultuur als grondtuinen. Een handige truc is om een ​​kleine hoeveelheid van je favoriete basisvoedingsstoffen voor de groei aan de kiezelstenen toe te voegen voordat je ze in het kweekgebied plaatst.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*