Hoe richt je een landelijke keuken in?

Ben je toe aan een make-over van je keuken en zoek je naar de stijl die het beste bij jou past? Een landelijke stijl is een allemansvriend. In een landelijke keuken voelt iedereen zich thuis. De keuken heeft een warme, authentieke uitstraling zonder veel tierelantijntjes. Het is een praktische, ruim opgezette keuken waar je uren in kunt zitten om te eten, te werken of gezellig samen te kletsen.

Kleur

Bij een landelijke keuken wordt vaak gekozen voor een rustige, warme kleur. Daarbij kun je denken aan gebroken wit, terra of (donker) grijs. Maar het meest gekozen kleuren zijn de natuurlijke tinten die goed passen bij de natuurlijke materialen die je in een landelijke keuken vaak terug ziet. Denk daarbij aan beige, zacht groen en bruin.

Materialen

Hout. Dat is het materiaal dat overheerst in een landelijke keuken. Houten vloeren, een robuust houten keukentafel, houten keukenkastjes. Ook accessoires kun je prima in hout-gerelateerde materialen kopen, zoals rieten mandjes, een rotan stoel en een houten pepermolen.

Wil je ook iets anders dan hout? Marmer past goed in een landelijk interieur. Een marmeren aanrechtblad is dus een prima optie, of (robuuste) vloertegels met een marmerlook.

Raamdecoratie

Raamdecoratie is een belangrijk onderdeel van de landelijke keuken. Op warme dagen houdt raamdecoratie de zon buiten, op koude dagen houdt het de warmte binnen. Houten shutters passen perfect binnen de stijl van een landelijke keuken. Ze zijn stijlvol en bieden privacy. In tegenstelling tot jaloezieën hebben shutters binnenluiken die je kunt openklappen. Je bedient ze via de lamellen of een bedieningsstang (jaloezieën bedien je via een koord bediening). Bij shutters kun je dus zelf bepalen hoeveel lichtinval en doorkijk je wilt.

Verlichting

Bij een landelijke keuken hoort sfeerverlichting. Geen felle tl lampen, maar dimbaar licht dat je aan kunt passen naar de behoefte. Een paar kaarsen, mits veilig gebruikt, doen het ook goed in de warme uitstraling van de keuken.

Servies

Bij een landelijke keuken hoort landelijk servies. Boerenbond, servies met een romantisch roos-motiefje of met sierlijk gevormde randjes. Het kan allemaal. Dergelijk servies vind je nieuw (retro) in de winkel, maar je kunt servies ook prima bij de kringloopwinkel vinden. Mogelijk heb je dan geen compleet servies. Maar verschillende kopjes, borden en schotels hebben ook hun charme, en je weet zeker dat het authentiek is.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*