Duurzaamheid in de tuin

Korter douchen, de verwarming lager zetten en minder vlees eten. Misschien doe je een of meer van deze dingen al om wat duurzamer te leven. Dat zijn al wat mooie aanpassingen in de badkamer, woonkamer en keuken, maar ook in de tuin kun je impact maken en duurzaam bezig zijn. Ik benoem hier graag een paar makkelijke punten om duurzaam bezig te zijn in de tuin.

Kies duurzame meubelen

Een makkelijke aanpassing die geen groene vingers vereist is het kiezen voor duurzame meubelen. Daar hoort bij dat je ze niet onnodig gaat vervangen, maar als ze wel aan vervanging toe zijn kies dan bijvoorbeeld voor een duurzame loungeset. Kijk goed naar de materialen waar de meubels van gemaakt zijn. Is dit hout? Kijk naar een FSC- of PEFC-keurmerk. Toch liever kunststof? Dan is er een heel leuk merk die deze meubels maakt van gerecyclede petflessen, namelijk Bubalou. Kijk ook naar hoe lang deze materialen mee zullen gaan. Is de bank bijvoorbeeld gemaakt van weersbestendige stof? Dat is ideaal, want dan hoef je deze niet snel weer te vernieuwen. Daarnaast zuigt een echt waterdichte stof zich niet vol met water, maar kun je er zo op ploffen zonder dat je broek nat word!

Waterbesparing

Een andere manier om duurzaam bezig te zijn die wél wat groene vingers vereist is door te denken aan het waterverbruik van je beplanting. Door de juiste beplanting te kiezen die aangepast is aan lokale omstandigheden hoeven planten nauwelijks bewaterd te worden. Daarnaast is het goed om na te denken over water infiltratie. Het is van belang dat er voldoende water de bodem kan infiltreren. Dit kun je doen door bestrating te beperken of half verharding zoals grind te gebruiken. Daarnaast kun je regenwater opvangen voor wanneer je planten toch iets meer water nodig hebben.

Luchtkwaliteit

Het verminderen van bestrating is niet alleen goed voor de waterinfiltratie, maar ook voor de luchtkwaliteit. Waar geen bestrating ligt, is meer plek voor beplanting. Beplanting vangt fijnstof op en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. Dit hoeven niet alleen bomen te zijn. Ook kleine planten en zelfs gras geven dit effect al. Deze beplanting helpt zelfs je tuin af te koelen op hete zomerdagen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*