Drie soorten trapliften verduidelijkt

Nederland is een welvarend land, waardoor de geboorte- en sterftecijfers opmerkelijk dalen. De vergrijzing oefent invloed uit op diverse vlakken, waaronder het economische vlak. De markt beschikt inmiddels over veel producten die nadrukkelijk geschikt zijn voor senioren / ouderen. Zo is onder meer de traplift een grote winstmaker. 

Naarmate een persoon ouder wordt, zullen de spieren minder flexibel zijn. Een traplift zal in deze situatie als ideale valpreventie dienen. Via de lift kan het betreffende persoon, zonder risico of gevaar, de volgende verdiepingen bereiken. Echter zijn er momenteel veel verschillende trapliften verkrijgbaar. Om overzicht te krijgen, zal dit artikel de soorten naast elkaar zetten.

Stoeltraplift

De stoeltraplift is de traplift die de meeste senioren zullen toepassen in huis. De lift is voorzien van een stoel, waardoor het betreffende persoon op een comfortabele manier de volgende verdieping kan bereiken. De stoel zal worden aangedreven aan de hand van een motor. De stoel zelf is voorzien van een veiligheidsgordel en kinderslot, om de veiligheid te waarborgen. De rails, waar de stoel zich overheen beweegt, is geheel afgestemd op de lengte van de aanwezige trap.

Platformtrapliften

Een platformtraplift komt erg overeen met de stoeltraplift. Het belangrijkste verschil tussen beide trapliften is de mogelijkheid om een ​​persoon in rolstoel te vervoeren. Een platformtraplift is namelijk voorzien van een grote, uitklapbare plaat, waardoor het persoon tijdens de rit de rolstoel kan behouden. 

Echter is dit soort lastiger te realiseren in woningen in Nederland. Het platform neemt een grote ruimte in, al zijn de trappen in veel gevallen te smal. Hierdoor is het in veel woningen niet mogelijk om een platformtraplift toe te passen. 

Trappenklimmers

Het derde soort zijn trapklimmers, ook wel bekend onder de naam mobiele trapliften. Deze traplift is verkrijgbaar met een rupsband of met wielen. Trappenklimmers verschillen op veel vlakken met de vaste installaties, maar delen ook gemeenschappelijke punten: zo zijn ze beiden zelfstandig en gemakkelijk te gebruiken, bruikbaar op langere trappen en voorzien van een veiligheidsgordel. De verschillen zijn afhankelijk van de toestand van de gebruiker en de structuur van de trap.

Echter zijn ook trappenklimmers lastig te plaatsen in woningen in Nederland. Daarbij heeft het betreffende persoon altijd een ander persoon nodig om naar boven of beneden te gaan.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*