Chaotisch of geordend? Dit zegt het over jou!

Weet jij waar mijn sleutels zijn? Heb jij mijn andere schoen toevallig gezien? Hoe laat moet ik ook alweer bij de tandarts zijn? Als deze vragen meer regel zijn dan uitzondering in jouw leven krijg je al snel het label ‘chaoot’. In het slechtste geval is een veel gebruikt synoniem voor deze verstrooide professor ‘ongeleid projectiel’. Laten we eerlijk zijn, het is in veel gevallen natuurlijk fijner als je linea recta afloopt op het item dat je nodig hebt. Echter is het niet altijd zo nadelig om als chaotisch persoon te worden bestempeld. De slimste der aarde zijn namelijk chaotisch. En als je op zoekt bent naar een oplossing voor een lastig probleem óf een nieuw project wilt starten: dan moet je bij je chaotische vriend(in) of collega zijn!

De meest briljante mensen van deze wereld hadden een rommelige werkplek!

Als we Einstein vragen waar zijn voorkeur naar uitgaat, een rommelige werkplek of een geordend bureau, is zijn reactie helder. De stelling van Einstein luidt ‘Als een rommelig bureau staat voor een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor’?. Dat zegt denk ik al genoeg. Als jouw bureau vol ligt met paperassen en notities mag jouw werkgever zijn of haar handen dichtknijpen. Dan ben jij namelijk creatief en innovatief. Daarentegen heeft een geordende werkplek ook voordelen. Zo hebben mensen met een net bureau meer verantwoordelijksheidgevoel, zijn doorgaans vrijgeviger en hebben gezondere eetgewoonten. En mensen die gezonder eten zijn weer minder vaak ziek. Zuckerberg, Jobs en Einstein zijn overigens voorbeelden van de grote der aarde die werken aan een rommelig bureau. Een schrale troost voor de troepmakers, je bent niet de enige!

Chaoten zijn creatiever en denken ´out of the box´

De creativiteit en intelligentie van chaotische mensen kan soms wel eens ver boven de ‘nette’ mensen uitkomen. Het ‘out of the box’ denken is vaak welkom in het leven en op de werkvloer. Zo ontstaan nieuwe inzichten en ontstaan inspirerende concepten. Mensen die wat chaos in hun leven hebben houden zich namelijk niet altijd aan de regels, waardoor ze in hun werk ook buiten de standaarden denken. Handig toch?

Waarom zijn sommige mensen wél netjes?

Mensen die opgeruimd zijn worden rustig van orde. Dat is natuurlijk goed voor de geest. Structuur in je leven werkt stress reducerend en hierdoor leid je een rustiger leven. Chaoten zullen er ook goed aan doen om soms gewoon een relaxmoment in te lassen, even niksen in hun badjas. Dat is goed om de geest even stil te leggen, om later weer te shinen. Echter leven mensen die heel opgeruimd zijn wel een minder spannend leven. Zij weten vaak al hoe hun dag of avond er uit ziet op voorhand, dat is allemaal gepland. Dat is bij een chaootje niet het geval. Dan kan er zomaar een leuk idee opbruisen en gaat hij of zij of nog lang niet naar huis!

Zoek de juiste balans en leef vooral op de wijze waar jij je goed bij voelt!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*